Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA

Privreda

Karlovačka gimnazija: Bastion kulturno-obrazovnog identiteta srpskog naroda

Karlovačka gimnazija            Da li zbog duge i bogate istorije, bivših đaka, atraktivne okoline, savremenih nastavnih programa ili nečeg sasvim drugog, tek iz godine u godinu raste interesovanje srednjoškolaca iz cele zemlje za Karlovačku gimnaziju, najstariju u Srba. Smeštena u živopisnim Sremskim Karlovcima, na severoistočnim padinama Fruške gore, uz Dunav, koji su više od dva veka bili središte duhovnog, političkog i kulturnog života srpskog naroda u Austrougarskoj. Karlovačka gimnazija sa trajanjem od 233 godine posebnim programima mamenjenim talentovanim učenicima obrazuje vrhunske kadrove.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Održivo upravljanje zemljištem i otpadom: inovacije i izazovi

Plakat za ilustraciju dva nova projekta novosadskog PMF-a            U okviru projekata Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu - TwinSubDyn (Twinning excellence on organic soil amendments effect on nutrient and contaminant dynamics in the subsurface) iz Horizon Twinning programa i ReNBES (Natural based efficient solution for remediation and revitalization of contaminated locations using energy crops) - projekat Fonda za nauku Republike Srbije, početkom marta organizovana su dva značajna skupa.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Milica Šušnjić: Put stvaranja poznatih i priznatih gastronomskih manifestacija

Milica Šušnjić u društvu koleginice Jelene Malešev i Romea Karanovića         - Najbolji primer dobre prakse promocije jedne manifestacije putem društvenih mreža je kako to radi tim Turističke organizacije Vojvodine (TOV) - istaknuto je na I Kongresu „Gastronomske manifestacije Balkana - Značaj i mogućnosti“, održanom u subotu 23. marta, u Eco resortu Stražilovo u Sremskim Karlovcima, u organizaciji Kuhinje na otvorenom i Udruženja vlasnika vikendica i salaša, Kulinarske federacije Srbije (KFS), i uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Dr Nenad Ivanišević: Uloga Vlade u podizanju nivoa gastronomskih manifestacija

Puna podrška dr Nenada Ivaniševića i Pokrajinskog sekretarijata vojvođanskim manifestacijama            Kongres „Gastronomske manifestacije Balkana - Značaj i mogućnosti“ na Stražilovu (Eco resorte), 23. marta, u organizaciji Kuhinja na otvorenom, Udruženje vlasnika vikendica i salasa, Kulinarske federacije Srbije (KFS),  imao je i podršku Pokrajinske vlade, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

PMF akreditovao nove i reakreditovao postojeće studijske programe

Novi moduli akreditovani na Departmanu za fiziku            Protekla godina bila je posvećena akreditaciji novih i reakreditaciji postojećih studijskih programa na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Programe koji se već realizuju dugi niz godina smo osavremenili, preradili njihove kurikulume, dodali neke nove predmete i na taj način ih značajno unapredili. Posebnu pažnju bih skrenula na studijske programe koje smo iznova osmislili i čija realizacija kreće od naredne školske godine.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Tatjana Jovanović: Snovi ne moraju biti veliki ali moraju biti vaši

Tatjana Jovanović            Tatjana Jovanović, alijas Tatjana Jo, imala je priliku da svoja iskustva influensera podeli sa mladima na tribini „Moj put do uspeha“, organizovanoj na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment (FIMEK), Univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu, i to na insistiranje studenata ovog fakulteta, željnih novih znanja i mogućnosti za kreiranje svoje budućnosti. Dupke pun amfiteatar „Prof. dr Slavko Carić" u sredu, 13. marta, potvrdio je da je interesovanje studenata za ovu i slične teme ogromno, a broj pitanja i realna očekivanja prisutnih da se na osnovu odgovora dve ostvarene i uspešne influenserke, otvore neke nove opcije za buduće menadžere.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Milica Bijelović: Studentski aktivizam i ulog u budućnost

Milica Bijelović            Na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment (FIMEK), Privredne Akademije u Novom Sadu, u amfiteatru „Prof. dr Slavko Carić" u sredu, 13. marta ove godine, održana je tribina pod nazivom „Moj put do uspeha". Nesvakidašnji, jer su na zahtev studenata, gošće bile poznate novosadske influenserke, Tatjana Jovanović, dipl. ekonomista (Ekonomski fakultet Subotica) i Ena Luna sa diplomom iz Međunarodne ekonomije ovog fakulteta i vlasnica brenda Luene, koje su odgovarajući na pitanja studenata podelile iskustva o potencijalima i rizicima u radu, o preduzetništvu, brend marketingu i dr. temama interesantnim za studente. U ulozi moderatora našla se Tamara Krstić, direktor marketinga Univerziteta Privredna akademija, koja se potrudila da prisutni od panelista dobiju tražene odgovore.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Podsticanje MSP u turističkom sektoru u Evropi kroz digitalne alate i inovacije

Sa završne konferencije projekta DIGITOUR u SofijiProjekat „Podsticanje turističkog sektora u Evropi kroz digitalne alate i inovacije - DIGITOUR“(https://digitour-project.eu/), sprovodi Klaster puteva kulture, zajedno sa devet partnerskih organizacija iz Italije, Nemačke, Francuske, Španije, Bugarske, Danske i Češke, a finansiran je od straneEvropskekomisijepreko Izvršne agencije za mala i srednja preduzeća (EASME), u okviru programa COSME COS-TOURINN-2020-3-04. Koordinator projekta je Venetian Cluster (Italija).Projekat je započet krajem 2021., a celokupna implementacija projektnih aktivnosti se završava u aprilu 2024.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Pametne, mlade, lepe - naučnice sa PMF-a među prvima u inovacijama

 Nada Savin: ( leva na desno) dr Jovana Panić; msc Nikolet Cako Baganj, dr Snežana Papović i msc Teona Teodora Borović            U okviru poziva Promis 2023 Fonda za nauku Republike Srbije jedan od dva odobrena projekta na Prirodno-matematičkom falultetu (UNS) je projekat pod nazivom "The new ionic additives for safer and durable electrolytes in lithium-ion batteries" (akronim SafeLi).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

ELABORAT ZSV O EFEKTIMA SPROVOĐENJA KONKURSA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA POLJOPRIVREDU, VODOPRIVREDU I ŠUMARSTVO NA ZEMLJORADNIČKE ZADRUGE U APV U PERIODU 2018-2023. GODINE

Mr Jelena Nestorov            Projektni tim Zadružnog saveza Vojvodine (ZSV), predvođen predsednicom mr Jelenom Nestorov, u skladu sa ugovorom potpisanim sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, izradio je i nedavno predstavio Elaborat o efektima sprovođenja konkursa pomenutog Sekretarijata na zemljoradničke zadruge u AP Vojvodini u periodu 2018-2023. godine. Kroz Elaborat sagledani su podaci o učešću zemljoradničkih zadruga u APV na konkursima, nakon čega su izvedeni zaključci sa predlozima i preporukama za buduće konkurse.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Istraživanje i novine u hemiji na PMF-u

Članovi PMF tima (sa leva na desno): doc. dr Jasmina Anojčić, dr Tajana Simetić, msc Nina Đukanović, msc Sanja Mutić i prof. dr Jelena BeljinU okviru poziva Promis 2023 Fonda za nauku Republike Srbije jedan od dva odobrena projekta na Prirodno-matematičkom falultetu (UNS) je projekat pod nazivom "Sustainable solutions in environmental chemistry: exploring biochar potential" (akronim EnviroChar). Rukovodilac projektnog predloga je profesor dr Jelena Beljin sa Departmana za hemiju, biohemiju i zaštitu životne sredine. Članovi tima su docent dr Jasmina Anojčić; dr Tajana Simetić; dr Tamara Apostolović; msc Sanja Mutić i msc Nina Đukanović. Ukupna vrednost projekta je skoro 140.000,00 eura.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...

Takmičenje u besedništvu na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe u Novom Sadu

Zajednički snimak učesnika takmičenja u besedništvu sa organizatorima            Četrnaesto po redu takmičenje u besedništvu, pod nazivom „Govori da te vidim ko si“ (Sokrat), održano je u četvrtak, 22. februara 2024., u amfiteatru Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe u Novom Sadu. I ove godine publika je imala priliku da čuje besede studenata Pravnog fakulteta, kao i besede srednjoškolaca iz novosadskih gimnazija.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com

Opširnije...