Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE Hrana Pijaca Moj salaš promovisala brendove - Futoški sveži i kiseli kupus i Fruškogorski lipov med

Pijaca Moj salaš promovisala brendove - Futoški sveži i kiseli kupus i Fruškogorski lipov med

  • Prethodna
  • 1 of 5
  • Sledeća

Na pijaci organskih proizvoda “Moj salaš”, upriličena je promocija dva proizvoda - Futoškog svežeg i kiselog kupusa i Fruškogorskog lipovog meda, koji nose oznaku geografskog porekla.

Promociji su prisustvovali član Gradskog veća zadužen za privredu, mr Goran Sečujski, prof. dr emeritus Branka Lazić, Olivera Radovanović, direktorka Zelene mreže Vojvodine, predstavnici medija.
O tome, koliki je značaj sertifikacije poljoprivednih i prehrambenih proizvoda, kako za plasman na inostrano tržište, tako i za grad Novi Sad, gospodin Sečujski je tom prilikom izjavio:
-Danas smo u okviru pijace “Moj salaš” predstavili dva udruženja čiji su proizvodi nosioci oznake geografskog porekla. Mi smatramo da su ova dva brenda veoma značajna za Novi Sad, pre svega kao turističke destinacije, ali istovremeno i kao gastronomske destinacije. Današnji dan smo odabrali ne samo zbog pijace “Moj salaš”, koja se tradicionalno, od početka juna do kraja septembra organizuje svakog četvrtka na platou ispred SPENS-a, već i zbog početka EXIT festivala, gde će biti veliki broj turista, kako iz Srbije tako i iz inostranstva. Na ovoj način želimo da pokažemo i novosadskoj javnosti, ali i gostima Novog Sada, da Novi Sad ima čime da se pohvali, da pored organskih imamo i dva proizvoda, od kojih jedan, Futoški sveži i kiseli kupus ima najveći stepen zaštite geografskog porekla - izjavio je gospodin Sečujski.
On je takođe dodao da je grad Novi Sad omogućivši njihov nastup na ovoj pijaci, minimum koji može da pruži, u smislu promocije ova dva brenda. Što se tiče Udurženja “Futoški kupus”, oni imaju tradicionalnu dobru saradnju sa gradom Novim Sadom, što kada je reč nastupima na manifestacijama, festivalima i Međunarodnom poljoprivrednom sajmu, što vezano za obnovu sertifikata.
Udruženje pčelara i grad Novi Sad su prošle godine stupili u partnerski odnos. Grad je odobrio prijekat u vrednosti od 170.000 evra, pokušavajući da na taj način da pomogne pčelarima da dostignu nivo koji će im omogućiti da malo bolje zaštite svoj proizvod, kao što je to slučaj sa Futoškim svežim i kiselim kupusom.
U Srbiji ima preko 30 registrovanih proizvoda sa zaštitom geografskog porekla, međutim, Futoški sveži i kiseli kupus je dostigao najviši stepen zaštite. Kroz projekat grada Novog Sad i nekoliko partnera sa teritorije grada Novog Sada i opština koje gravitiraju oko Fruške gore, grad želi da pomognemo i pčelarima da ostvare taj nivo, čime će dobiti veću mogućnost, ne samo kvalitetnije zaštite, nego i za bolji izvoz.
Organizatori ove promocije, Zelena mreža Vojvodine i grad Novi Sad, uputili su poziv kako novosadskim medijima, tako i domaćim i stranim turističkim novinarima, da rečju i slikom isprate ovaj događaj. Mada je prisustvo stranih novinara u 14 časova, kada je promocija zakazana, izostalo, veruje se da će brojnim posetiocima festivala, koji privatno ili poslovno borave u gradu, zapasti za oko ovo lepo šarenilo, raznovrstnost boja, mirisa organskih proizvoda, koja će ih ponukati da ih i probaju.
Pijaca “Moj salaš”, u čijoj je blizini situiran i EXIT kamp, je izuzetno lepo mesto, s kojim Novi Sad može i treba da se pohvali.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com