Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE Vino Hrvatska Gospodarska Komora na InterFestu poredstavila vino sa Pelješca - Plavac Mali

Hrvatska Gospodarska Komora na InterFestu poredstavila vino sa Pelješca - Plavac Mali

Na XI InterFestu, prestižnom vinskom festivalu u Novom Sadu, predstavilo se oko 70 vinarija, među kojima i Hrvatska Gospodarska Komora, Zagreb, sa Udrugom Plavac Mali, sa poluostrva Pelješca, koja je u cilju promovisanja svog autohtonog vina, priredila izuzetno uspešnu promociju u prijatnom ambijentu restorana Aqua Doria, u Petrovaradinu.

Gospođa Biserka Šafran, voditeljica Odseka za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo u Hrvatskoj Gospodarskoj Komori, bila je naš sagovornik i jedan od domaćina na promociji Plavca malog s poluostrva Pelješac, koja je predstavila jedan deo ponude ovih vina. *Recite nam nešto o ovim vinima? -Ovde je jedan sjajan presek sedam-osam vinarija, zapravo smatram da je ovo vrhunac sorte Plavac Mali, ostale sorte danas ovde nisu prisutne, jer smo se koncentrisali samo na ovu vrstu. *Vojvođani i Novosađani vole dalmatinska vina, mada su ona nešto jača po strukturi od vina iz Fruškogosrkog vinogorja. Da li ste zadovoljni prijemom? -Imamo sjajnu publiku, posebno smo iznenađeni mlađim ljudima, do 30-tak godina, koji mnogo znaju o vinima, posebno o hrvatskim vinima. Iznenađujuće je za nas interesovanje ove mlade generacije za vino, generacije koja danas u velikoj većini završava na pivu. *Morate da znate da ovde imate mnogo navijače hrvatske reprezentacije na Svetskom privenstvu, i da samim tim imate dosta pristalica vaših vina, kao i budućih turista na vašem Jadranu? -Drago mi je da imamo navijača iz susednih zemalja, kao što bi i mi navijali za reprezentaciju Srbije. Naravno da nam je drago da su i ta naša vina poznata i od ranije, a sada se trudimo da ih vratimo na tržište Srbije. *Hrvatska je kao članica EU iskusila neke privilegije, pa nam kažite kakva su ta iskustva, vezana za sektor vina? -U sektoru vina su dobra iskustva. Nema više carinskih barijera, slobodan je uvoz na kompletnoj teritoriji EU. Što se tiče protoka roba i usluga daleko je jednostavnija priča i za vinare nego što je to ranije bila. Tako, da jednog dana, kada se to isto desi i Srbiji, a ja se nadam da će to biti skoro, olakšaćete protok roba, posebno vina, prema EU. *Hrvatska ima izuzetno dugu tradiciju u gajenju vinove loze, uostalom vinari iz Kalifornije su dolazili u Dalmaciju po klonove. Kako vi danas štitite vaša vina, vaše sorte kojih ima jako puno? -Autohtone sorte treba štititi izuzetnim brendiranjem. Vi više nemate carinskih prepreka, osim u odnosima sa trećim zemljama, prema tome u to se više ne treba pouzdati. Kvalitet i brendiranje, to je jedini način da se izdvojite od velike ponude koja je trenutno na svetskom vinskom tržištu. *Koliko je razlika u podršci hrvatske države pre i posle ulaska u EU vinogradarima i vinarima? -Sada su se otvorile mogćnosti za iskorišćavanje dodatnih fondova, osim predpristupnih, koji su bili prisutni do 1. jula 2013. godine, pre ulaska u EU. Jedino je ograničenje što se ti fondovi mogu koristiti za promociju i marketing u trećim zemljama. Što znači da je ograničeno za promociju u EU.
*Svedoci smo da ima mnogo IPA projekata prekogranične saradnje između Hrvatske i Srbije, i između ostalog i Srijemskog vinogorja u Hrvatskoj i Fruškogorskog vinogorja u Srbiji. Šta mislite o pravcima produbljivanja te saradnje?
-Mislim da je prirodno da će se regije povezivati bez obzira na granice. Jer, i kada Srbija uđe u EU, te granice će nestati, ljudi će ostati, i veza će ostati. Oni će naći svoj interes, već sada nalaze interes za zajedničke nastupe kroz vinske ceste, kroz promocije u zemlji i inostranstvu, da li u Srbiji, Hrvatskoj ili nekim drugim zemljama, i na taj način će se smanjiti troškovi i promovisaće se lakše kao regija.
*Kakva su iskustva Hrvatske po pitanju vinskih festivala i da li se na taj način među domaćim potrošačima štitete vaša vina?
-Postoji nekoliko manifestacija vezanih za promociju vina. Neka događanja, neki sajmovi su na žalost nestali, međutim, pojavili su se novi, i to nas veseli, i oni se održavaju već neki niz godina i nadamo se da će se održavati i dalje. Nadam se da će ta vinska promocija pomoći i tim vinskim festivalima da opstanu, jer je to jedan od načina na koji se promovišu vina, ali i na kojima vinari mogu uspostaviti neposredan kontakt sa kupcima – zaključila je Biserka Šafran.

Više fotografija sa degustacije možete da pogledate o v d e.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com