Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back HRANA I PIĆE Hrana Čuveni kuglofi Mire Kovačević i na pijaci Moj salaš

Čuveni kuglofi Mire Kovačević i na pijaci Moj salaš

Kuglof - najstariji modelirani kolač na svetu, u Sremske Karlovce su donele (i ostavile) Podunavske Švabe, ali su vredne Karlovčanke uspele da ga otmu od zaborava i nametnu kao svoj, za Sremske Karlovce prepoznatljiv proizvod. To je nekako ponajviše uspelo gospođi Miri Kovačević, Kralovčanki sa nemačkim korenima, prisutnoj na mnogim manifestacijama, sajmovima, koja je uz pomoć svog velikog šarma i neospornog kvaliteta svojih kuglofa, mnoge privolela da probaju, a posle i da zavole ovaj, po svemu poseban, kolač.
Mira Kovačević je od samih početaka prisutna i na pijaci „Moj salaš“, koja se organizuje svakog četvrtka od početka juna do kraja septembra, na platou ispred novosadskog SPENS-a.

Na pitanje da li to znači da ima i zdravih kolača, i da ne treba sve kolače izbegavati, gospođa Mira Kovačević kaže:
-Rekla bih da sve što je domaće i što nema aditiva, je zdravo. Ja ne stavljam ni jedan dodatak u kuglof, čak izbegavam i one veštačke arome kao što su rum, kajsija... Jednostavno, radije ću sipati čašu domaćeg, pravog ruma, nego veštačku aromu. To svi moji kupci znaju i ne smeta im što kuglof za rumom nema baš miris ruma, ali je svakako zdraviji.
Na njenoj tezgi možete naći tradicionalnu ponudu od šest vrsta kuglofa, mada Mira pravi mnogo više, po narudžbini ili kada su u pitanju veće manifestacije, kao što je Festival kuglofa, Grožđebal ili tome slično. Na ove, po broju posetilaca manje manifestacije izlazi sa: Jafa kuglofom (čokolada, kakao, sok od narandže, kandiranim voćem), Bečkim (lešnik, čokolada, slatka pavlaka), Zaher (badem, pekmez od kajsije, čokolada), njenim omiljenim kuglofom Aleksandra ( sa višnjom i lešnicima) i još dva bez čokolade, Alzaškim kuglofom (suva kajsija i badem) i koglofom koji je prva napravila i koji s pravom nosi ime Karlovački-Vinski kuglof sa karlovačkim crnim Bermetom, cimetom i suvim grožđem. Ovi kuglofi su se pokazali kao najkvalitetniji, najbolji, najukusniji i naravno najtraženiji, pošto tih šest vrsta zadovoljava maltene svačiji ukus.
-Moram da primetim da dosta muškaraca kupuje kuglof i sve češće se dešava da dođu mlade devojke koje kupuju ovaj kolač svojim momcima, jer po njihovim rečima, njihovi momci obožavaju kuglof - kaže Mira Kovačević.
A za pijacu „Moj salaš“ ima samo reči hvale:
-Jako volim da učestvujem na ovoj manifestaciji jer se ovde okupljaju izuzetno kvalitetni proizvođači hrane koju ne možete uvek da nađete na drugim pijacama. Ovde možete da nađete i beskve, jagode, vrušteve, povrtare, tu su i medari sa medom i proizvodima od meda, tu je prisutna i ŠOSO „Milan Petrović“ sa svojim pečurkama, kuvanim paradajom, sadnicama začinskog bilja, i ovo je jedna manifestacija koju zaista volim.
Gospođa Kovačević nije izostavila da najavi i jednu drugu gastronomsku manifestaciju koja će se održati za vikend, 27. do 29. juna na trgu u Sremskim Karlovcima - XIII Festival kuglofa, u organizaciji Kulturnog centra Podunavskih Švaba ''Karlowitz''.
-Ne mogu da dočekam poslednji vikend juna, jer je to pravi praznik za sve nas koji se bavimo proizvodnjom i promocijom kuglofa, koji će biti propraćen prigodnim kulturno umetničkim programom. Ono što je najvažnije, u subotu će se održati takmičarski deo u kojem pravo učešća imaju svi oni koji budu želeli, bez obzira da li se time bave profesionalno ili su amateri. Na Kuglofijadi će se po tradiciji takmičiti sve Karlovčanke koje se bave proizvodnjom kuglofa, dolaze proizvođači kuglofa iz Beograda i Novog Sada, ali i svako ko želi, iz zemlje i inostranstva u Karlovačku gimnaziju, gde će biti predavanje eksponata po određenim propozicijama, koja propisuje nemačko udruženje, i još isti taj dan u večernjim satima će se znati rezultati. Ali, bez obzira na rezultate, nije floskula ako kažem da su moja najveća nagrada, moji kupci - naglašava Mira Kovačević, koju ako ne na nekoj manifestaciji, na pijaci “Moj salaš”, možete videti u Sremskim Karlovcima dva vikenda u mesecu na tragu Sremskim Karlovcima, ostala dva vikenda u parkiću kod Bogoslovije, gde izlaže svoje kuglofe.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com