Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA Izložbe Novi Sad u znaku Noći muzeja

Novi Sad u znaku Noći muzeja

  • Prethodna
  • 1 of 10
  • Sledeća

Nakon što je Noć muzeja odložena zbog vanrednse situacije u Srbiji, 17. maja, osmi put u Novom Sadu, preko 45 muzeja, galerija, kulturnih ustanova i drugih prostora otvorili su svoja vrata i 7. juna, od 18 – 02 časa posle ponoći, na veliko zadovoljstvo poklonika umetnosti, ali i svih građana, održali ovu manifestaciju čija popularnost iz godine u godinu raste.

U Noći muzeja oživeli su ne samo muzeji već i čitav grad. Održavanje Noći muzeja se ove godine u Novom Sadu poklopilo sa 57. Zmajevim dečjim igrama (od 4-8. juna), pa su roditelji sa decom, posle programa na Igrama produžili izlazak u društvu redovnih posetilaca. Tome su u mnogome doprineli muzeji i galerije pružajući obilje interesntnih sadržaja baš za mlađi uzrast: Galerija Noa Kuf izložbu - Od velosipeda do kufosipeda; TC Sad Novi Bazaar - CRAFT Kreativni circus; Zepter International - Novi hardveri na starim računarima i Nasmeši se, snima te bespilotni helikopter; Pokrajinski zavod za zaštitu prirode - Megaloceros giganteus i Džinovski jelen iz ledenogdoba; Vrt galerija -Teatar od papira; Galerija matice srpske - Potraga za blagom; Muzej savremene umetnosti Vojvodine - Bunker fest; Studio M - Radio circus i drugi, ne bi li mlađu publiku navikli na bogatstvo i raznovrsnost umetničkih prostora.
Očekivano ili ne, veliki broj znatiželjnika pohrlio je u hramove kulture ne protestvujući zbog redova koji su se stvarali ispred pojedinih izložbi, kao što je to bio slučaj ispred Zbirke strane umetnosti Muzeja grada Novog Sada.
Danica Ivančević muzejski pedagog viši kustos u Zbirci strane umetnosti, Dunavska 29, u Novom Sadu, zadovoljna je odzivom građana, tim pre što je izložba Jermenska crkva u Novom Sadu – Izbrisana baština, autorke Ljiljane Lazić, na kojoj je prvi put predstavljen materijal sačuvan nakon rušenja te crkve u centru grada 1963. godine, otovrena još 14. maja. Odabirajući jednu vrlo ozbiljnu temu za grad Novi Sad, Zbirka strane umetnosti htela je da skrene pažnju na jednu od retkih tema izložbi na Noći muzeja, želeći da podseti na 50 godina od rušenja Jermenske crkve, spomenika kulture koji nije smeo biti srušen, i na želju i volju da se na neki način jermenski hram obnovi.
Zbirka strane umetnosti Muzeja grada pripremila je i radionicu za decu, Lepota raznolikosti novosadskih veroispovesti u kojoj su, osim prilike da se upoznaju sa novosadskim crkvama, kako sadašnjim tako i onim zaboravljenim, srušenim, kako su one izgledale, kako su se zvale i kojoj veroispovesti su pripadale, najmlađi imali mogućnost da nekom od likovnih tehnika prikažu jednu od njih. Po rečima Danica Ivančević deca su pokazala zavidno znanje i sugurno će se moći računati na njih, kao na redovne posetioce muzeja i galerija.
Sve u svemu, bilo je ovo još jedno uspešno izdanje Noći muzeja, prvo, jer su se radnici kulture potrudili da ga ispune različitim i zanimljivim programima, ali i potvrda da kultura i umetnost i ono što se dešava oko njih, imaju brojnu publiku.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com