Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back REPORTAŽE Najava Jubilarna Crepajačka fijakerijada na Vaskršnji ponedeljak

Jubilarna Crepajačka fijakerijada na Vaskršnji ponedeljak

  • PDF

Tradicija da se na Vaskršnji ponedeljak u Crepaji okupe vozači paradnih zaprega, zaljubljenici u konje i sve što ide uz njih duga je dvadeset godina i prava je svetkovina koja će se i ove godine uspešno realizovati.
Jubilarna dvadeseta po redu Crepajačka fijakerijada održaće se po tradiciji na Vaskršnji ponedeljak, 21. aprila, u organizaciji konjičkog kluba Lipicaner iz Crepaje.

U tri takmičarske kategorije, dvopreg, četvoropreg i petopreg, organizatori poučeni iskustvom prethodnih godina kada je nastupilo više od 200 takmičara, smatraju da je realno za očekivati da će ove godine u Crepaji prodefilovati više od 150 zaprega.
U sve tri kategorije, sudijski kolegijum čiji se sastav još uvek drži u tajnosti, ocenjivaće nekoliko segmenata, a koje su podelili na ocenu u stanju mirovanja kada se ocenjuje eksterijer konja, urednost, ispravnost stavova, izgled opreme, izgled fijakera, kao i izgled vozača i suvozača, od kojih se očekuje da budu odeveni u narodnu nošnju kraja iz koga dolaze ili gradsko odelo.
Pored toga sudije ocenjuju takmičare i u paradnom kasu kada se ocenjuju hodovi konja, uparenost grla i skladnost kompletne zaprege gde se očekuje da funkcionišu kao jedna celina. Sankcionisaće se svako ne držanja biča u ruci, kretanje konja u galopu, kao i svako nedolično ponašanje učesnika.
Organizator KK Lipicaner ističe, da u takmičenju mogu da se koriste samo svečani fijakeri bez kočionih sistema, na šta je stavljen poseban akcenat, a u slučaju nepoštovanja ove odredbe zaprega neće biti ocenjena.
Jubilarna dvadeseta po redu Crepajačka fijakerijada, svečano će biti otvorena tačno u podne. Kako je prethodnih godina ovu grandioznu manifestaciju posećivalo više od 3000 posetilaca, verujemo da će i ove godine Vaš izbor za kvalitetno proveden praznični dan biti Crepaja i uživanje u lepoti uparađenih konja, uglancanih fijakera i sersana, a i doteranih kočijaša i mladih dama.
Milana Nović
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com