Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA Ličnosti Čudesan svet Zmajeva Jelene Miletić

Čudesan svet Zmajeva Jelene Miletić

Jelena Miletić je primenjena umetnica iz Pančeva koja se bavi unikatnom keramičkom skulpturom. Diplomirala 2005. godine na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna - Odsek keramika, u Beogradu. Magistrirala na Fakultetu primenjenih umetnosti i dizajna u klasi profesora Velimira Vukićevića, 2008. u Beogradu. Glavno polje studiranja Unikatna keramika - Skulptura. Od 2000. godine kada je napustila studije ekonomije i položila prijemni ispit na Akademiji, bavi se skulpturom.

Do sada je imala više samostalnih i preko 80 grupnih, inostranih izložbi, Zmajevi sa planete Haći” (2006), “Ponavljanje kao likovni element i mogućnosti variranja” (magistarska izložba iz 2008), “Crno-bela igra” (2012) Mala galerija ULUPUDS-a Beograd; „Ponavljanje kao likovni element i mogućnosti variranja“ (2008), Muzej primenjene umetnosti u Beogradu; „Beskonačna repeticija (pomavljanje)”, izložba keramičkih skulptura, Galerija ULUPUH, Zagreb…
Osvojila je brojne nagrade, a najznačajnija je treće mesto za “Snack Bowl Set” na Zepter International Design Award, Artzept u Parizu, 2006. godine.
Njen umetnički razvoj pošao je od poznatih formi, koje karakterišu njeni prvi radovi, ka još neistraženim, apstraktnim formama, kojima teži danas. Za Jelenu Miletić japanska umetnost je bila i ostala večita inspiracija a Zmajevi medij na kome može da je iskaže.
Prvi Zmajevi bili su elegantni divovi sa glavama, krilima, repom i bojom. U kasnijim izražavanjima, umetnica je oslobađala jedan po jedan element, ostavljajući samo dinamično uvijajuću kičmu nemani, sačinjenu od mnogobrojnih elemenata, svaki ponosob napravljen vrtenjem na keramičkom kolu, ali sa precizno određenim mestom u konačnom nizu. Tako je keramičke skulptura izvedene iz oblika izvijenog zmaja, postala više apstraktna.
-Sve je krenulo od Zmajeva i oslobađanja forme. Na kraju se isticao samo skelet koji je meni kao keramičaru bio vrlo inspirativan, da u njemu pronađem raznorazne oblike i forme koje su mogle da se izvedu u keramici i da to uklopim u neke apstraktne skulpture koje možda nekome i dalje liče na Zmaja - rekla je umetnica i objasnila zašto je baš Zmaj, predmet njenog umetničkog istraživanja? Najsnažniji uticaj na njenu umetnost izvršila je japanska kultura i možda najviše uticaj origamija.
-Uvek sam bila fascinirana kako slaganjem tih papirića iz gomile elemenata nastaje neka vrlo zanimljiva forma pa sam nekim čudom došla na ideju kako bi ja mogla da uklapam keramičke elemente koji su slični oblikom, ali različitih veličina, u skulpturu koja je u početku predstavljala Zmaja, a kasnije postala apstrakcija.
Za četrnaest godina plodnog rada, osnovna ideja njenog sveobuhvatnog razvojnog puta, koji je rezultirao velikim brojem radova u relativno kratakom periodu od njene pojave u svetu keramike, se nije mnogo menjala. Njene skulpture su menjale formu i boje (od realističnih formi i floralnih motiva filigranskom kičicom oslikanih elemenata, preko crno-belih šara koje podsećaju na krzno zebre, tigra, leoparda, do„Op Arta“ i stvaranja optičke iluzije gde posmatrač ima utisak da se skulpture pokreću), ali je ostao stil nizanja, a ona po njemu prepoznatljiva.
Skulpture Jelene Miletić su monumentalnih dimenzija, oko 2 metra, ali ostavljaju utisak pokreta i igre. Elementi „Op Arta“ umnožavaju tu iluziju i od dvodimenzionalnih formi prerastaju u višedimenzionalne apstraktne forme.
Naša umetnica Jelena Miletić posetila je upravo završen 36. Međunarodni sajam turizma u Beogradu. Podvod za to bila je ideja da njene elegantne skulpture velikih dimenzija, koje zahtevaju veliki prostor mogu doći do punog izražaja u holu ili velikom prostoru nekog hotela, prestižnog ugostiteljskog objekta i sl, kao što skulptura „Gospodin ljubičasti Zmaj“ oplemenjuje prostor opere-teatra Madlenijanum.
Njen najveći san je, pošto je jedan broj njenih skuptura uspeo da se pronađe u nekim vrlo poznatim institucijama, pozorištima, da „Zmajevi“ osvajaju prostor i da žive u njemu. Ove velike skulpture mogu da posluže umetničkom oblikovanju bezizražajnog prostora kakav je najčešće prostor holova, hodnika hotela ili institucija.
Ove elegantne vertikalno usmerene skulpture bi mogle da budu i deo nekog eksterijera kada bi svest ljudi bila na malo višem nivou. Pogodne da osveže, razvesele, da skrenu pažnju posetilaca i turista koji u velikom broju posećuju naš glavni grad, i druge centre u Srbiji, da pokažemo da i Srbija ima nešto posebno i unikatno, nešto što možda u svetu nigde nije viđeno.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com