Fri03292024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back KULTURA Kulturna baština Sremice iz Pećinaca: Po uzoru na stare mustre

Sremice iz Pećinaca: Po uzoru na stare mustre

  • Prethodna
  • 1 of 3
  • Sledeća

Jubilarni deseti “Sremski kolač” koji se 1. marta odražao u organizaciji Petra Dimitrijevića i TA Panonija turs iz Rume, ugostio je veliki broj udruženja i aktiva žena koje su se takmičile u izradi slatkog, slanog i slavskog kolača, kao i etno postavci. Povodom desetogodišnjice održavanja ove manifestacije domaćini su najistrajnijim udruženjima, koji su sa njima od prve manifestacije, dodelili zahvalnice. Među njima bila je i Mara Milovanović, predsednica Udruženja žena “Sremice” iz Pećinaca.
Od kada su žene u Srbiji na prelasku iz XX u XXI vek počele da se udružuju, stvari su počele da se menjaju, i to na bolje. Vraćanje tradiciji, korenima, navikama i običajima naših starih uticali su i na promenu slike o životu.

Naše žene pokušavaju da vrate mudrost svojih predaka koji su živeli primerenim životom, koji ih je učio da poštuju sebe, a kroz to i druge. Pokušavaju da izbegnu zamke savremenog doba, i da ne pristanu na život bez mere i pravog cilja.
Mara Milovanović jedna je od svetlih primera, tumača života po meri čoveka. Energična i snažna gospođa, duboko zašla u sedmu deceniju života, vodi ovaj aktiv petnaestu godinu.
Pećinačke „Sremice“ su nezaobilazne na svim manifestacijama, i višesturke su dobitnice nagrada za slatki, slani i slavski kolač. Jedino im izmiče nagrada za etno postavku, mada su pre koju godinu donele i orginalni stari kredenac, kakav je nakada krasio sve sremačke kuhinje. Ove godine „Sremice“ su se takođe takmičile u svim kategorijama, ali i na licu mesta pekle starinske bakine kolače koje su nekada bake u tuču pekle na šporetu. Na žalost izostao je šporet na drva, ispekle su na malo moderniji način, ali po starinskom receptu čvrsto zamešen kolač, a satisfakcija im je bila što su njime mogle da posluže sve prisutne u Sportskoj hali u Rumi.
Motiv učestvovanja na festivalima i događajima širom Srema, ali i Srbije i regiona, gospođa Mara Milovanović objašnjava time što žene vole da se druže, da idu na izložbe, da se takmiče i tako pokažu šta znaju.
-Mi imamo preko 20 izložbi godišnje. U aprilu smo pozvane u Vrnjačku Banju da učetvujemo na međunarodnoj manifestaciji „Zlatne niti“, zatim idemo u Batočinu, prošle godine smo bile u Sloveniji na izložbi vezenih zavesa. Održavamo stalaan kontakt sa petnaestak drugih udruženja, na njihov poziv odlazimo kod njih, a onda ih mi pozivamo kod nas, kada je u pitanju neka naša manifestacija. Ove godine, 1. juna u Pećincima se održava peta Fijakerijada i „Sremački kolač“ pa je to prilika da sva ta udruženja pozovemo kod nas. Vezemo starinske peškire, kese za hleb, navlake za oklagije, stolnjake i pod stolnjake, kecelje, sve što su nekada žene radile po uzoru na stare mustre, i sve to želimo da pokažemo drugima. Tako smo spremne i opremljene došle i na ovaj Sremski kolač - kaže gospođa Milovanović.
Udruženje žena „Sremice“ broji oko 20 članica, od kojih su 10 do 12 aktivne. Šta to znači? To znači da su neke od njih mlađe, da imaju svoje zaposlenje, porodice i malu decu i da nemaju vremena da isprate sve ono što rade, i kuda idu njihove starije koleginice. Ali, bez obzira što ponekad izostanu, nailaze na razumevanje, jer kako kaže Mara Milovanivić, važno je da one nauče, da jednog dana kada dođu u njihove godine, budu spremne da naslede i aktivnosti i odgovornost, i da mlađima prenesu sve ove veštine, kojima se bavi, sakuplja i prenosi ovo udruženje. Osim toga, sve manifestacije, putne troškovi idu na teret kućnog budžeta svake članice, tako da i na taj način nije lako ispratiti sve ovo.
UŽ „Sremice“ su članice Etno mreže, pa su mnoge žene na ovaj način naučile veštinu pustovanja, najstarijeg oblika obrade vune, veza i zlatoveza, obezbedile sebi staž, tako da je korist od udruženja višestruka. Suština je da se sva znanja stečena u udruženju prenose na svakodnevnicu, da mladi ljudi vide lepotu u spremanju hrane, zimnice, ručnim radovima, da trpeza ponovo postane mesto okupljanja porodice, a vreme obroka vreme koje se deli sa svojom porodicom.


 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com