Thu03282024

Poslednja izmena:11:54:17 AM

Back PRIVREDA Institucije Josip Nemec o povezivanju Orahovice i Bačke Topole

Josip Nemec o povezivanju Orahovice i Bačke Topole

Bačka Topola je bila centar sedmodnevnog obeležavanja Dana istoimene opštine. Od 6. do 15. septembra 2013. godine, na mnogim gradskim lokacijama održane su priredbe kulturno-zabavnog sadržaja, umetničke izložbe, privredna događanja, karnevalska povorka, sportski susreti. Dani Bačke Topole su ukratko bili dobra prilika da se prikaže presek sveukupnih godišnjih postignuća, da se programima i aktivnostima okupi što više žitelja ove opštine, ali i da se pozovu prijatelji.

Četvrti put za redom, gosti Bačke Topole bili su žitelji grada Orahovice iz Hrvatske, predvođeni gospodinom Josipom Nemecom, gradonačelnikom i predsednikom Turističke zajednice Orahovice. Dva grada su se pobratimila još u vreme bivše Jugoslavije, a pre četiri godine njihovo prijateljstvo je obnovljeno. Danas su ti odnosi jako dobri, sa tendencijom širenja i produbljivanja na svim nivoima, za čije dogovore su poslužili i ovi Dani.
Dobro su poznate lepote bačkotopolske prirode, njenih ljudi, raznovrsnost kulturnih događanja. A koje potencijale krije grad Orahovica, saznali smo od gospodina Nemeca.
-Orahovica je poznata po najvećoj planaži lešnika u Evropi. Na 264 ha uzgajaju se lešnici sortimenta: istarski dugi, rimski i haleški div, a godišnja proizvodnja iznosi 500-600 tona i namenjena je domaćem i stranom tržištu. U Orahovici je u septembru prošle godine puštena u rad prva zemljana fotonaponska elektrana u Hrvatskoj (500kW). Kompanija Keramika Modus jedna je od najvećih regionalnih proizvođača keramičkih pločica, godišnjeg kapaciteta 10 milona kvadratnih metara. Ovo je gradu kojem se rađa najveći broj blizanaca u Hrvatskoj. Svaki 29-ti stanovnik Orahovice ima svog blizanca. Razlog za to je možda priroda, vazduh, voda, genetike sigurno, vino, ali ko zna – pola u šali pola u z bilji kaže naš sagovornik dok ispijamo najbolje orahovačko vino “Zeleni Silvanac”, pa nastavlja:
-Grad Orahovica je poznat po parkovima i zelenilu, i kažu da je najlepši grad u Slavoniji, a neki tvrde i u Hrvatskoj, jer predstavlja spoj planinskog i zelenog pojasa, sa starim šumama, bukovim i hrastovim u zavisnosti od visine i fenomenom vezanim za slavonsku ravnicu, ostatak panonskog mora, iz koje se izdižu planine, među kojima i Papuk, kao najlepša u Slavoniji, na gotovo 1.000 metara nadmorske visine. Orahovica se nalazi u Virovitičko-podravskoj županiji, u kojoj živi oko 5.600 stanovnika, i pre svega je turističko mesto. Turistički atriburi koji mu daju za pravo da ponese takvu kvalifikaciju su pre svega jedinstven položaj, na prelazu od planine prema ravnici sa posebnom mikroklimom, zbog koje je ovaj kraj poznat kao podneblje dobrih vina. Tu je i
Orahovačko jezero u podnožju planine Papuk, izgrađeno 1961. godine podizanjem veštačkog nasipa, koje se sanbdeva planinskom vodom iz vlastitog izvora. Osim što je jedino kupalište u okolini, pa ga u toku letnje sezone poseti 200 do 250.000 ljudi, to je jezero pitke vode. Upravo, kvalitet vode sa Orahovačkog jezera je prošle godine poneo najveće državno priznanje za najbolji kvalitet vode na svim kupalištima u Hrvatkoj. Zatim, tu su i Ružica grad, koji se kao kraljev posed spominje 1357. godine i najčuveniji je stari utvrđeni grad u Slavoniji i Hrvatskoj. I naravno, Park prirode Papuk, prvi geopark u Hrvatskoj (23. jun 1999.).
Nas je pre svega, interesovao vinski turizam o čemu je gospodin Nemec rekao:
-Orahovica je poznato podneblje dobrog vina, mada je Kutjevo, koje se nalazi s druge strane Papuka, izreklamiranije, što ne znači da imaju bolja vina. Naše su vinarije manje nego kutjevačke, ali pravimo kvalitetnije vino. Najpoznatiji konzument naših vina je bivši presednik, gospodin Stipe Mesić, rođen u Orahovici. On pije “Zeleni Silvanac”, vino poreklom iz Austrije, gde ga, kao i u Nemačkoj, nazivaju Silvaner. Nastao je od Traminca belog i Bele Beline velike (stare Krapinske Beline). Svilanac je jedno od najpopularnijih vina u Hrvatskoj, a njegova proizvodnja najzastupljenija je u podravskom rejonu. Međutim, dokazano je da je najbolje ono iz Orahovice. Naime isti vinogradar/vinar na dve lokacije, zasadio je istu lozu, koja daje dva vina različitog kvaliteta. Samo u Orahovici se iz njega može izvući maksimum.
U ovom delu Slavonije poznata je i Graševina, Rajnski Rizling, Sauvignon, Rose, Chardonnay.
Poseta gostiju iz Slavonije svojim prijateljima iz Bačke Topole, imala je za cilj uspostavljanje bolje privredne saradnje.
-Do sada smo najviše ostvarili na kulturnom i sportskom povezivanju, ali sada smo počeli sa nekim zajedničkim projektima, pošto smo mi ušli u EU, otvoreni su nam pristupni fondovi i naravno da želimo da ostvarimo određene projekte sa opštinom Bačka Topola.
Cilj nam je da, između ostalog, za sada samo u bačkotopolskoj opštini, počnemo sa plasmanom naših vina. S druge strane, Capriolo bicikli se uveliko prodaju u Hrvatskoj, tako da je robna razmena otpočela, a na nama je da dalje radimo na dobrobit obe opštine - zaključio je gospodin Josip Nemec.
 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com